logo RooyNet

Heemkundig Genootschap Castenray - Fietsroute

Een paard dat zijn naam verbonden ziet aan een fietsroute moet wel heel bijzonder zijn. En dat was Nederlands beroemdste trekpaardhengst Nico van Melo zonder twijfel. Hij werd in 1935 geboren in Graauw in de Melo-polder in Zeeuws-Vlaanderen. Al op vierjarige leeftijd schreef hij historie door in Den Bosch algemeen Nederlands Kampioen te worden en in de jaren daarna oogstte hij zowel nationaal als internationaal veel roem. In 1939, vlak voor het landskampioenschap, was hij eigendom geworden van de Hengstenassociatie ‘Vooruitgang’ Venray-Horst-Sevenum e.o. en tot aan zijn dood in 1953 verbleef hij in de hengstenstallen in Castenray. Omdat Nico van Melo in al die jaren zoveel betekend heeft voor de Nederlandse trekpaardfokkerij en van zeer groot economisch belang is geweest voor de agrarische sector in Noord-Limburg, wijdde de Stichting Heemkundig Genootschap Castenray in 2009 een project aan de Hengstenassociatie ‘Vooruitgang’ en hun beroemde hengst Nico van Melo. Behalve een boek, een beeld en een expositie organiseerde de stichting ook een koetsentocht van 25 km. Uit de vraag van de tientallen deelnemers om zo’n tocht jaarlijks te organiseren, ontstond het idee van de Nico van Melo-fietsroute. Deze 43 km lange route start bij café De Köster in Castenray. Van daaruit gaat de tocht richting Klein Oirlo, waar onder meer de ontgrindingsplassen van De Diepeling gepasseerd worden. Via het Oirlose buitengebied wordt de jachthaven van Wanssum bereikt en gaat de route verder naar het pittoreske Geijsteren. Bij Eethoeve De Boogaard of bij eetcafé Het Trefpunt kan gepauzeerd worden. Veel moois is er te zien in het centrum van Geijsteren, zoals De Grote Spiekert en de sculptuur van De Gildebroeder.

Het circa 700 ha grote Landgoed Geijsteren is sinds 1806 in bezit van de adellijke familie De Weichs de Wenne. De woningen op het landgoed kenmerken zich door de zwart-witte luiken en verder omvat het landgoed onder meer een zeer fraai natuurgebied. Vanuit het dorp Geijsteren gaat de route door een deel van dit natuurgebied naar de aan de Oostrumse Beek gelegen Rosmolen, een voormalige watermolenhoeve. Via de Geijsterseweg wordt de rand van Oostrum gepasseerd om over de rustige Rosmolenweg op de Spurkt uit te komen. Over de iets drukkere Stationsweg wordt uiteindelijk het centrum van Venray bereikt. De Grote Markt met Hotel & Brasserie De Zwaan en een replica van de oude dorpspomp is een perfecte plek om vlakbij de Kathedraal van de Peel even te pauzeren. Door enkele mooie buitenwijken van Venray, waarbij onder meer het lieflijke Oda-kapelletje bezocht kan worden, voert de route naar Weverslo en langs boerderij Janslust om uiteindelijk door het oversteken van de Deurneseweg in Heide te komen. Vandaar gaat het richting Veulen en over de Breehei en Breevennenweg wordt het Pompstation Breehei van de Waterleidingmaatschappij Limburg bereikt. Over een onverhard pad van ruim een kilometer wordt de verharde Oosterbosweg bereikt en komt men bij het Lucia-Jozef-Johannes-kapelletje. Vlakbij staat ook een monument ter nagedachtenis aan zes inzittenden van een in 1943 neergeschoten Lancaster-bommenwerper. Fietsend over de Grensweg en de Middellijkseweg passeert men het staatsnatuurreservaat de Castenrayse Vennen met het beekdal van de Lollebeek. Over de Lollebeekweg langs de voormalige hengstenstallen komt men weer in Castenray, waar ook het plastiek van De Schaatsenrijder, de Castenrayse Weersteen en het stenen beeld van Nico van Melo bewonderd kunnen worden. Bij de kerk staat een informatiebord dat de geschiedenis van het plaatselijke Godshuis weergeeft. Op het Castenrayse dorpsplein met een aantal mooie monumenten eindigt de fietsroute en is er wellicht gelegenheid om op het terras bij café De Köster nog een afzakkertje te nemen om even bij te komen van de vele indrukken die men tijdens de fietstocht heeft opgedaan.

Een bijzonderheid aan de fietsroute is het feit dat men onderweg op bepaalde plaatsen bij een rustbank of een picknickset in totaal zeven informatieborden aantreft met telkens een deel van het levensverhaal van Nico van Melo. Heeft men op alle borden de tekst gelezen en de foto’s bekeken, dan kent men in grote lijnen het verhaal van deze eigenzinnige, maar zeer productieve trekpaardhengst.

Klik >> hier <<
als u de route inhoudelijk wilt lezen of printen.
 
Klik >> hier << als u de informatiefolder over deze route wilt lezen of downloaden.

Klik >> hier << als u de afstand wilt lezen vanaf het startbordje in Castenray waar een zitbank, picknickset of terras is.
 
Klik >> hier << als u de een groot aantal foto's van mooie objecten of plekken die u in de Nico van Melo-fietsroute passeert wilt zien.
 
Voor meer informatie kan men zich wenden tot Stichting Heemkundig Genootschap Castenray: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Onze fietsroute is ook opgenomen in de website www.liefdevoorlimburg.nl
 


 
 
Naar deelnemer

 

RooyNet maakt gebruik van Erfgoednet 3.0 een product van Picturae